Avlettekurs med bestemor

Avlettekurs_03Avletter ver mange plassar kalla Tynnbakkels eller Jønnbrød og er ein type tynne og sprøe kaker laga av ei røre av vatn, fløyte/rømme og mjøl. Namnet avletto kjem av det kyrkjelege ordet oblat og vert nytta i Gudbrandsdalen. I dag hadde bestemor Astrid avlettekurs, Elisabeth var ivrig elev.  Avlettekurs_19

Både vedovn og vanleg elektrisk komfyr fungerer fint. Litt meir stemningsfullt med vedovn, men kanskje litt enklare med elektrisk komfyr.

Avlettekurs_02

Ei lite skjei med røre er nok til ei avlette.

Avlettekurs_06

Avlettekurs_08

I tidlegare tider vart avletter steikte i peisen, så dei retteleg gamle avlettjerna har oftast svært lange skaft. I nyare tid har avlettjerna vorte tilpassa ovn eller komfyr og dermed treng dei ikkje lenger ha lange skaft. Avlettekurs_16

Denne oppskrifta er kjem frå bondekvinnelaget i Vågå som har samla saman gamle oppskrifter.

Oppskrift: 1 liter fløyte, 1 liter vatn, 500 g kveitemjøl.

Visp fløyten til krem. Ha i vatnet. Rør inn kveitemjølet, og la dette svelle ein times til.  Steik i avlettjern. Pass på at jernet ikkje er for varmt. Legg så avlettene på eit tørt underlag.Avlettekurs_04

2 thoughts on “Avlettekurs med bestemor

    1. Tusen takk! Utruleg koseleg at dykk ville bu på Nordigard Blessom medan dykk var på eventyr i Jotunheimen 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s